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INTERPRETATION IC 62.2-2004-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.2-2004 

Ventilation and Acceptable Indoor Air Quality in Low-Rise Residential Buildings 
  

Approved February 5, 2005 
 
 
Request from: Larry Wethje (Lwethje@aham.org), Association of Home Appliance Manufacturers 
(AHAM), 1111  19th St. NW,  Suite 402, Washington, DC 20036.  
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.2-2004, Section 7.1, related to Air-Moving Equipment, Selection and Installation. 
 
Background:   Section 7.1 says "equipment shall be selected using tested and certified ratings of 
performance, such as those provided by HVI… or other widely recognized testing and certification 
organizations."  Does this mean that the equipment MUST be certified by a certification organization, or 
can manufacturers self-certify/declare their ratings? 
 
Interpretation:  Since the words "such as" are used, I interpret this to mean manufacturers can self-
certify their ratings in their own labs. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  No.     
 
Comments:  Section 7 says all air-moving equipment shall meet the following criteria: 
“Ventilation devices and equipment shall be selected using tested and certified ratings, such as those 
provided by HVI…or other widely-recognized testing and certification organizations.” Individual 
manufacturers are not “widely-recognized testing and certification organizations”. While a certification 
organization might choose to recognize test reports from manufacturers, the requirement in Section 7 is 
for someone else to certify those results. This is a basic consumer protection concept. The certification 
program from HVI that is listed as an example requires third-party testing and HVI acts as a third-party 
certification organization. While the HVI certification is not explicitly required in Section 7, it is required 
in the Washington State Ventilation and Indoor Air Quality Code, the Canadian National Building Code, 
and the Energy Star Program from EPA. The SSPC made it clear in the past that this requirement was for 
third-party certification, not self-certification. Therefore, the manufacturer cannot self-certify their 
performance ratings.      


